— Ну зроби людині добро, — сказав Діма. — Це ж безкоштовно. Займе хвилину.
Я зробив. Зайшов за посиланням, ввів пошту, придумав пароль, підтвердив номер. Нудна процедура. Я вже збирався закрити вкладку і забути про це назавжди. Але тут на екрані з'явилося сповіщення: «Вітаємо нового гравця! Ваші активовані».
— Що це ще за звір? — спитав я сам себе.
Діма скинув голосове. Пояснив, що це подарунок за реєстрацію. Можна покрутити без вкладень. Я подумав: «Ну, раз уже зареєструвався, чому б не глянути?» У мене була вільна півгодини. Дружина дивилася серіал на кухні, діти спали. Вечір п'ятниці. Тиша.
Я обрав гру навмання. Якийсь слот із драконами та золотими монетами. Красива картинка. Сяюча. Я не очікував нічого серйозного. Просто хотілося подивитися, як воно працює. Натиснув «спін». Барабани закрутилися. Випала якась дрібниця — гривень десять. Ще раз — пусто. Ще — пусто.
Я вже хотів закрити. Але на четвертому обертанні щось клацнуло. Екран спалахнув синім. Випали три дракони. Це був бонусний раунд. Я не встиг нічого зрозуміти, а на баланс впало триста гривень. Небагато, але приємно. Особливо коли ти не вклав ні копійки.
— О, — сказав я. — А воно працює.
І ось тут сталося те, чого я не планував. Я залишився. Не тому що мене засмоктало. Просто мені стало цікаво, що буде далі. Це як читати книгу — не можеш відірватися, поки не дізнаєшся фінал.
Я продовжив крутити. Повільно. Насолоджуючись процесом. Десь на десятому спіні випали золоті монети. Ще трохи грошей. Потім тиша. Потім знову невеликий виграш. Баланс повільно повз угору. 470... 520... 490... 610.
Я відчув дивний спокій. Не азарт, не тремтіння в руках. А просто приємне розслаблення. Ніби сидиш біля каміна, п'єш гарячий шоколад і дивишся на сніг за вікном. Дощ там чи ні — неважливо. Важливо, що в цю мить немає проблем. Тільки ти, екран і легке передчуття.
На двадцять п'ятому обертанні випала комбінація з чотирьох символів. Екран знову спалахнув. Цього разу золотим. І на баланс впало одразу 1200 гривень.
Я завмер. Подивився на цифри. В голові промайнула думка: «А якщо це помилка?» Але ні, не помилка. Вітальні бонуси працювали саме так, як було обіцяно. Я виграв 1850 гривень з нульовим депозитом. Просто тому що Дімі потрібен був реферал.
Я вийшов з гри. Не став випробовувати долю. Натиснув «вивести на картку». І через кілька хвилин гроші були в мене.
Знаєте, що я зробив? Купив величезний пак смаколиків для дітей. Мармелад, печиво, сік, який вони люблять, і велику коробку цукерок для дружини. Вона не зрозуміла, чому я такий щедрий у звичайну п'ятницю. Сказала: «Ти що, виграв у лотерею?» Я посміхнувся, поцілував її в щоку і не став нічого пояснювати.
Дімі я подякував окремо. Він спочатку не повірив, що я виграв. А коли побачив скріншоти, довго сміявся і сказав: «Ото везучий козел». Ми випили пива наступного дня. Я пригощав.
Чи граю я зараз? Буває. Але тільки на ті самі вітальні бонуси на інших сайтах. Я зробив це своїм маленьким хобі. Реєструюся там, де дають подарунок, кручу без вкладень, якщо виграю — виводжу. Якщо ні — йду далі. Жодного разу не вклав своїх грошей. І не збираюся.
Та історія навчила мене простій істині: іноді найкращі речі трапляються тоді, коли ти робиш щось для інших. Я зареєструвався заради Діми. А виграв заради себе. Але найбільший виграш — це не ті гроші. А відчуття, що доля може посміхнутися тобі в будь-який момент. Навіть коли ти просто вирішив допомогти другові.
Я досі згадую той п'ятничний вечір. Тиша в хаті. Дракони на екрані. І легке здивування: а воно справді працює. Як маленьке диво, в яке ти не вірив, але воно сталося. І знаєте що? Це приємно. Навіть якщо більше ніколи не повториться.